Jacht op de dader Straatsburg gaat voort

Jacht op de dader Straatsburg gaat voort

12 december 2018 Uit Door admin

In en rond Straatsburg wordt met man en macht gezocht naar de dader van de aanslag van gisteravond. Minister Castaner van Binnenlandse Zaken zegt dat honderden agenten en leden van speciale eenheden jacht maken op de dader. Daarbij worden ook helikopters ingezet. Volgens het ministerie kan de verdachte naar het buitenland gevlucht zijn, mogelijk naar Duitsland.

De gezochte man opende rond 20.00 uur het vuur in de binnenstad van Straatsburg.  Volgens de Franse openbaar aanklager zijn er twee doden, en één persoon is hersendood. Verder zijn twaalf mensen gewond geraakt, van wie er zes in levensgevaar verkeren.

De politie gaat uit van terrorisme. Op een persconferentie zei Castaner dat de dader, die bewapend was met een handvuurwapen en een mes, op de vlucht twee keer in een schotenwisseling met de politie is beland. Dat was voor 21.00 uur, dus relatief kort na de aanslag. Hij werd bij de schotenwisseling in zijn arm geraakt. Daarna overviel hij een taxi, waarmee hij zich uit de voeten maakte. Volgens ooggetuigen riep de man bij de aanslag “Allahoe akbar”.

Franse politiebronnen bevestigen dat de aanslagpleger Cherif Chekatt heet, uit Straatsburg komt en 29 jaar is. De dader is een bekende van politie en justitie en staat bij de Franse inlichtingendiensten bekend als geradicaliseerd en gewelddadig. Ook maakte de aanklager bekend dat Chekatt in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland in totaal 27 veroordelingen op zijn naam heeft staan.

Twee jaar geleden werd hij in Duitsland veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en drie maanden voor het plegen van overvallen in 2012 en 2016. Vorig jaar werd de man aan Frankrijk uitgeleverd. In 2008 en in 2013 was hij in Frankrijk en Zwitserland al tot gevangenisstraffen veroordeeld voor het plegen van overvallen. Chekatt zou zijn geradicaliseerd in de gevangenis, waar hij medegevangenen probeerde te bekeren.

Bron: Franse Justitie